De Accu’s
In de kampeer auto onderscheiden we 2 soorten accu’s.
eentje voor het motor gedeelte zijnde de start accu, en eentje voor het kampeer gedeelte (dit kunnen er ook meerdere zijn).
Deze wordt ook wel de huishoudaccu genoemd.
Om zeker te weten dat je s’ochtens de auto nog gestart krijgt na een nachtje (of meerdere) kamperen is er in de meeste kampeer auto’s een extra accu gemonteerd, de huishoudaccu. Deze accu is gescheiden door een relais of diode schakeling van de startaccu. Op deze manier word de huishoudaccu geladen als de motor draait, maar word de startaccu niet ontladen als de motor uitstaat en je verbruikers inschakelt in het kampeer gedeelte.
Soorten accu’s:
De STARTACCU: veel platen per cel, veel stroom in korte tijd, ontladen tot ten hoogste 80% van de capaciteit en geschikt voor een startmotor.
De SEMITRACTIE-ACCU: minder platen per cel, betere/dikkere platen voor minder stroom in langere tijd bij iets diepere maximale ontlading (tot 50%). Zeer geschikt voor gebruik met gereedschappen.
De TRACTIE-BATTERIJ: een accu met geheel afwijkende plaat constructie, waardoor er veel stroom kan worden afgenomen, diepere ontlading mogelijk is, snel kan worden geladen en de levensduur aanmerkelijk wordt verlengd t.o.v. de vorige twee typen. Deze accu’s tref je aan bij vorkheftrucks, winkel- en meet wagens.
Oftewel een “normale start accu” als huishoudaccu heeft het nadeel dat hij niet geschikt is voor langdurige belasting, zoals een koelkast of een omvormer veroorzaakt. Hiervoor zijn speciale huishoudaccu’s ontwikkeld, deze hebben dikkere platen en in de meest dure en ook beste varianten voorzien van een gel soort in plaats van een zuur.
Het voordeel van deze “tractie” accu’s is dat ze langdurig belast kunnen worden, en veel verder ontladen kunnen worden, zonder schade aan te richten.
Wel zijn deze accu’s een stuk duurder, reken voor een gel accu met de zelfde capaciteit als een start accu op een dubbel aanschaf bedrag, maar ook een meer dan dubbele levens duur, mits op de juiste wijze onderhouden en geladen. Daarbij dient wel rekening gehouden te worden met het feit dat gel accu’s en tractie accu’s met een andere laadstroom geladen moeten worden, en er dus vaak een andere lader geplaatst moet worden. Sommige (vaak duurdere) laders kunnen beide opladen en zijn voorzien van een keuze schakelaar tussen natte lood/zuur accu’s en gel/tractie accu’s
De afweging is dus wat je wilt, en die kun je simpeler maken als je weet wat voor verbruikers je in de kampeer auto hebt. Heb je de koelkast altijd op 220 of gas werken, heb je geen omvormer in de auto die enorme vermogens vraagt, en dus alleen je waterpompje en 1 of 2 lampjes, is een startaccu een goede overweging, deze zal het hoogst waarschijnlijk een jaar of 2 uithouden. En dat rechtvaardig dus niet de hoge aanschafprijs van een gel accu.
Wil je weken aan een stuk “wild” kamperen, en heb je dus hierbij al je verbruikers op 12 volt draaien, is een tractie batterij eigenlijk de enigste optie, en zeker in combinatie met een zonnepaneel de oplossing voor volledige vrijheid.
Er is een tussen weg, semi tractie accu’s, deze zijn in de aanschaf minder duur dan een tractie accu, en leveren aanzienlijk betere resultaten voor het huishoud gedeelte van de kampeer auto dan een start accu.