Achteruitrijcamera

Achteruit rij camera
Na een inbraak in onze camper was ik helaas genoodzaakt om een nieuw scherm voor onze achter uit rij camera aan te schaffen. Hier bij heb ik een aantal verschillende mogelijheden afgewogen. We hebben al jaren een enkele camera achter op de camper maar met de huidige monitoren en nieuwe camera’s zijn er ondertussen veel meer mogelijkheden.
De achteruit rij camera is een accessoire dat op mening camper niet meer weg te denken is. Het stikt op het internet van de leveranciers die allemaal verschillende prijzen hanteren en allemaal gespecialiseerd zijn in andere toepassingen.

 

Voorbeeldje van een standaard set: 1 camera, monitor en bekabelingIMG_1844.

 

 

 

 

 

 

 

 

Na een zoektocht heb ik  gekozen voor een systeem waarbij er tevens een extra (dodehoek) camera gemonteerd cameraset_nieuw (2)wordt die bij inschakeling van de richting aanwijzer (naar rechts) het beeld op het scherm laat over springen naar het beeld van de camera aan de rechter zijkant van de camper. Tijdens normaal rijden vind ik het prettig om het beeld van de camera op de achter zijde continu zichtbaar te hebben op het scherm.  Omdat ik al een camera achter op de camper had zitten en deze niet gestolen was heb ik enkel een nieuw scherm + dodehoek camera aangeschaft. Daarbij heb ik wel gekozen voor het hoge resolutie 7 inch scherm (800xRGBx480), dit heeft de meeste ingangen en de beste beeldkwaliteit.

 

cameraset_nieuw (1)

Dit heb ik aangeschaft bij DJ electronics. Wat mij als een groot voordeel over kwam is het feit dat bij deze webshop alle combinaties mogelijk zijn. Bent u opzoek naar een systeem met 2 camera’s in 1 behuizing in de kleur wit voor achter op uw camper, dan is dat mogelijk. Wilt u 1 camera achter op de camper, en eentje onder de rechter buiten spiegel… ook dat is mogelijk. En indien gewenst hebben ze ook nog een kleine winkel in Dordrecht waar u (op afspraak) kunt kijken, voelen en ruiken voordat u tot een aanschaf over gaat.

 

 

De inbouw:
Hier onder een korte beschrijving van de inbouw van het door mij aangeschafte systeem in onze intergraal camper.
Het setje compleet:

1. Camera tbv zijkant
2. Hoge resolutie scherm (zoals hierboven op foto compleet geleverd)
3. Camera tbv achterzijde
Let op: bij losse bestelling altijd wel even contact opnemen met de webshop ivm de benodigde kabels tbv de camera’s (achter = 10 meter kabel, zijkant = 5meter kabel)

Plaatsing scherm:cameraset_nieuw (3)
De plaatsing van het schermpje is bij een integraal camper niet zo heel erg moeilijk, ik heb er voor gekozen om dat midden op het dashboard te doen.

 

 

 

Plaatsing camera’s:IMG_5274_400x300
Tevens heb ik er voor gekozen om geen grote gaten in de achterwand te boren maar gebruik te maken van het aanwezige dakluik boven de keuken. De kabel komt
via de kleren kast naar boven en vanuit daar heb ik een klein wit plakgootje gebruikt om de kabel netjes naar het dakluik te laten lopen. Over het dak van de camper loopt de kabel wederom door een klein plak gootje naar de camera toe.

 

 

 

De camera zelf is bevestigd met 2 zelfborendeparkers en een goede dot kit om te zorgen dat er via de schroef gaatjes IMG_5283_400x300geen vocht binnen komt. De plaatsing en afstelling van de camera is erg persoonlijk. Bij ons is het beeld zo uit gericht dat ik de scooterdrager nog zie en dus als de scooter mee is zie ik die nog net staan. Tevens staat bij ons het beeld altijd aan en is het niet via de achter uit rij lampen geschakeld, eigenlijk dus als vervanging van de achter uit kijk spiegel. Op die manier kan ik altijd alles achter me in de gaten houden.

 

 

 

Test opstelling voor de dode hoek camera:
Voordat ik gaten ging boren wilde ik zeker weten dat de plaatsing op deze locatie een goed beeld gaf.

cameraset_nieuw (7)    cameraset_nieuw (6)
Uit eindelijk heb ik gekozen voor een montage een flink stuk hoger, op die manier was het overzicht nog beter en zit de camera ook uit het bereik van grijpgrage handjes.

cameraset_nieuw (9)    cameraset_nieuw (10)

Het doorvoeren van de stekker van de camera vraagt om een groot gat, dus een boor van minimaal 16 mm is zeker nodig. Een trapezium of stappen boor is wel iets handiger.
Let voor het boren goed op of er aan de binnen zijde niet iets in de weg zit. In ons geval kom ik op deze locatie precies boven de ophanging beugels van ons hefbed uit.
Boor altijd van buiten naar binnen en iets schuin naar boven om inwatering zoveel mogelijk uit te sluiten, en gebruik een zacht blijvende (niet lijmende) kit bij de montage en afwerking.

Uit eindelijk is het weg werken van de kabels het meeste werk, en kost dit ook veel tijd. In mijn geval lag de kabel naar achteren gelukkig al van onze vorige camera set, dat bespaart je toch al snel 2 uur werk. Een uitgebreid systeem als dit (met 2 camera’s) levert je al snel een dagje werk op om het netjes en goed in te bouwen.

Nog wat tips:

  • Bepaal de plaats van de camera’s altijd eerst door middel van een tijdelijke montage
  • Plaats de camera aan de achter zijde altijd zo hoog mogelijk en stel deze zo af dat de achterbumper nog net in het zicht is.
  • Gebruik bij het door boren van de wanden altijd een goed scherpe boor en controleer goed waar het gat uit komt. Boor altijd van buiten naar binnen en tevens  iets schuin naar boven. Plak het te boren stuk eerst even in met schilders tape. Op die wijze kun je makkelijk aftekenen en maken eventuele boorspanen geen krassen in de lak.
  • Gebruik een goed voedings punt, bijvoorkeur rechtsreeks op de zekerings kast van het voertuig, let daarbij op dat de voeding altijd na contact geschakeld is. U kunt het scherm wel uit zetten middels een knopje maar de camera’s hebben infrarood leds die altijd automatisch aan zullen gaan als het donker wordt als er nog spanning op het systeem staat.
  • Voor een dode hoek camera schakeling volstaat het gebruiken van een puls draad van de richting aanwijzer. (in ons geval: ducato ’97er = licht blauwe draad nabij richting aanwijzer schakelaar op de stuurkolom).
  • Bij twijfel: schakel een specialist in, niets zo zonde als een lek in de achterwand na een foute montage of een doorgebrande monitor vanwege een foute elektrische aansluiting.

Conclusie:

Al met al is een achter uit rij camera systeem een goede investering en is zonder meer veiligheid en comfort verhogend.

Ik heb even snel een demo filmpje gemaakt, als het licht wat beter is zal ik een betere versie maken en hier plaatsen.
https://www.youtube.com/watch?v=5Gildb7Uo2M
De door mij ingebouwde monitor maar dan met speicale camera’s (verwarmd) zijn ook gebruikt op een race truck van Becx TDS Racing:Het team van Becx TDS racing heeft dit systeem zelf samen gesteld en ingebouwd en ook bij dj electronics besteld.

SAMSUNG      SAMSUNG

Hier zijn 3 monitors geplaatst met 5 camera’s: beide zijkanten naar achteren, rechter zijkant naar beneden, 1 keer vooruit en 1 x achter uit.

SAMSUNG      SAMSUNG