Banden

Banden
Vanwege de vele onduidelijkheden en vragen omtrent banden dacht ik eens wat basis begrippen hier te plaatsen alsook een uitleg van welke band waarvoor.

Het karkas en de Gordel Opbouw_band
Het karkas dient als wapening voor de band en geeft aan de band zijn
sterkte, stijfheid en veereigenschappen. Daarom moet dit deel van de
band erg sterk zijn.

De sterkte van het karkas en dus ook het draagvermogen van de band
zijn afhankelijk van de treksterkte van het koord materiaal, de
koorddichtheid en van het aantal karkaslagen. Ook de gebruikte
rubbersoorten en rubbertoevoegingen hebben invloed op de sterkte van
karkas en gordel.

Bandmarkering:Reifenbezeichnung

1. Merk
2. Profielaanduiding / bandtype
3. Breedte van de band in mm
4. Verhouding van de bandhoogte/bandbreedte in %
5. Radiaalbanden
6. Doorsnee van de velg in inches
7. Kenmerk voor de draagkracht van de band
8. Snelheidscategorie
9. Tubeless (banden zonder binnenband)
10. Productiedatum (XX = Week, X = Jaar, +lt; = 9. Decade)
11. Slijtage index (Tread Wear Indicator) (1,6 mm)
12. Toevoeging op banden met een verhoogde draagkracht (Re-inforced)
13. Aanwijzing over toepasbaarheid in de winter (op winter- en all-year banden)
Bandbreedte (3)
De breedte van de band wordt in millimeters aangegeven (AG 175 mm).
Bij de doorsnee personenautoband varieert de breedte van nominaal 125 mm (AG 125/80 R 12) tot ongeveer 335 mm (AG 335/30 R 19). De breedte gaat hierbij met stappen van 10 millimeter omhoog. Bijzondere banden voor nieuwe velg-bandsystemen (AG TD-banden van Dunlop of de TRX- of TDX-banden van Michelin) hebben breedtematen in mm die hiervan afwijken. Hierbij varieert de breedte van 160 mm tot 240 mm. De werkelijke breedte wijkt van de nominale breedte af, door de gebruikelijke tolerantie in de productie. Deze variatie zal in de praktijk per fabrikant wat variëren en niet meer dan enkele millimeters bedragen. Daarnaast hangt ze af van de velgbreedte waar de band op gemonteerd is. De normering van banden maakt het mogelijk om verschillende bandbreedtes op één soort velg te monteren. Het onderscheid in breedte kan ook tot gevolg hebben dat op bepaalde merken auto’s alleen banden van een bepaalde fabrikant gemonteerd kunnen worden, of uitsluitend in  combinatie met bepaalde velgen. Dit, omdat in deze situaties alleen deze banden in alle omstandigheden met zekerheid (dus ook bij diep door de vering gaan) “vrij blijven lopen”. Ook kan het zijn dat u bij de toepasbaarheid van sneeuwkettingen aan bepaalde breedtes en fabrikanten gebonden bent. U kunt dit in uw informatieboekje naslaan.

Velgdoorsnee (6)
De doorsnee van de velg wordt diagonaal van velgrand naar velgrand gemeten en wordt meestal in Inches ( ” ) aangegeven. De meest gangbare maten variëren tussen de 10 en 20 inch. Bij TD- banden van Dunlop en bij de TRX- en TDX-banden of het PAX-Systeem van Michelin wordt de velgdoorsnede niet in inches maar in milimeters aangegeven. De meest gangbare maten daarbij lopen van 315 mm tot 440 mm.

Hoogte/breedte verhouding/Serie ……/50, /60, /70, /80 (4)
Het betreft hier de verhouding tussen de hoogte en de breedte van de banddoorsnee in procenten. Een /50 betekent dat de bandhoogte half zo groot is als de bandbreedte. Hoe kleiner het verhoudingsgetal, hoe kleiner de zijkant van de band en hoe sportiever hij lijkt. Uitzondering: Bij banden van de /80- en /82 serie was vroeger de “…/80” in de markering niet duidelijk – Het kan voorkomen dat in een instructieboekje van een oudere auto alleen “155 R 13” staat. Het betreft hier eigenlijk “155/80 R 13”. Dit nummer dient u dan ook bij de aanschaf van nieuwe banden te vermelden.

Kenmerk voor de draagkracht van de band (Load Index LI) (7)
Dit getal is het kenmerk voor de belastbaarheid van de band. Elke LI waarde staat voor een bepaalde belasting van de band bij een bepaalde bandenspanning. De waarde is af te lezen in een tabel. Bijvoorbeeld “85” = 515 kg. De gemonteerde banden moeten in ieder geval minimaal de in de instructieboekjes vermeldde LI waarde hebben. Een hogere LI waarde is uiteraard toegestaan. Als er nog “Versterkt” of “Re-inforced” (12) vermeld staat, betekent dit dat de band nog extra draagvermogen bezit. (Bij transportbusjes, kleine personenbusjes, vans, etc.) Van doorslaggevende betekenis is ook hier echter de hoogte van het LI getal.
load_index_en_tcm1076-92562

Klik op de tabel voor een grotere weergave

 

 

 

 

 

Produktiedatum(10)

Het tot nu toe gebruikte markeringssysteem: De laatste 3 cijfers van het zogenaamde DOT nummer laten de productiedatum zien. De eerste twee cijfers slaan op de productieweek, het laatste cijfer op het productie jaar. Bijvoorbeeld: 409 = 40e week van 1999. Dat het om de jaren 90 gaat, wordt nog zichtbaar gemaakt door een klein driehoekje, vlak onder het drie cijferige getal. Nieuwe markering vanaf 01-01-2000: Nu een 4-cijferige getal 0100 = 1e week van 2000.

M+S (Winterbanden/All-year banden) (13)
Winterbanden worden met het “M+S”, “M+S” (Mud and Snow) of een daarop lijkende markering aangegeven. Hierdoor zijn dit type banden niet alleen herkenbaar, als zijnde een bepaald bandentype voor een bepaald weertype, het heeft ook direct gevolgen voor de plaatsing in de snelheidscategorie.

Mijn advies
Gemiddeld genomen wordt aangeraden om de banden van uw camper om de 6 a 7 jaar te vervangen of op zijn minst laten controleren door een banden expert. Dit niet zo zeer vanwege de kilometer gerelateerde slijtage, maar door de eventuele droogte- en weersslijtage. Het rubber van de banden heeft namelijk een bepaalde levensduur, en door de vele warme dagen en de stilstand ontstaan er na een jaar of 6 veelal droogte scheurtjes in de zijkanten van de band.

De keuze van een band is, naast een heel zoekwerk welk type het juiste is, ook een persoonlijke kwestie. Ik zelf koop nooit speciale camperbanden, maar altijd zogenaamde cargo banden. Banden gemaakt voor gebruik op bestelwagens. Zo’n bestelwagenband is vaak wat goedkoper dan een speciale camperband.

Heel belangrijk is dat u goed let op de loadindex van de band. Als uw camper bijvoorbeeld een maximum achteras last heeft van 1750 kg dan moet elke band op die as een minimale loadindex hebben van 875 Kg. LI 103 dus (bij een achteras met dubbel lucht is dit dan weer de helft daarvan).

Zoals ik al aangaf, het is en blijft wat dat betreft een persoonlijke keuze. Sommige mensen hebben die paar tientjes meer wel over voor hun camperbanden, een ander weer niet.

Hoe dan ook, bezuinig nooit op een dergelijk belangrijk onderdeel van uw camper en controleer ze dan ook regelmatig.