Dakluik plaatsen

Dakluik plaatsen

dakluik-hekiZelfs na de aanschaf van een nieuwe fabriekscamper kunnen er nog wensen zijn die vaak na een eerste vakantie met de camper naar boven komen. Veel camperaars hebbben zelfs een lijstje op het dashboard liggen waarop al tijdens de vakantie allerlei zaken worden genoteerd die het leven in de camper aangenamer zouden kunnen maken.
Met een beetje handigheid in een uurtje klaar
Veel mensen schrikken van bij het feit dat ze moeten gaan zagen en boren in het perfect waterdichte dak van hun camper. In de praktijk valt het allemaal wel te overzien en als je het goed voorbereidt is het een klusje dat met een beetje handigheid in een uurtje klaar kan zijn.

Type en merk dakluik
Het begint met het bepalen van het type en merk dakluik. Er zijn meerdere merken op de markt die in allerlei soorten en maten luiken leveren, waarbij zelfs de mogelijkheid bestaat om te kiezen voor geforceerde ventilatie middels een aanwezige ventilator in het dakluik.

Ook het type “glas” kan gekozen worden, helder, safraan, of melk wit. Boven een slaapplaats is de keuze voor een helder luik niet echt aan te raden vanwege het vele licht dat er door schijnt. Maar er zijn ook veel luiken met ingebouwde verduistering, meestal een rolgordijntje.

dakluik-fiamma

Houdt er rekening mee dat dakluiken voor caravans niet voor campers geschikt zijn. Omdat de meeste campers sneller kunnen en mogen rijden dan caravans, moeten de dakluiken voor campers tegen de hogere winddruk bestand zijn.
Bij twijfel: ga naar de specialist
Mocht je twijfelen of je deze klus wel aan kunt, neem dan geen risico en ga gewoon naar een camperbedrijf. Zoals je ziet is het niet zo gek veel werk, een camperbedrijf kan zo´n klus voor een redelijk bedrag op een perfecte manier voor je uitvoeren.

Het juiste materiaal en gereedschap

zaag
Een boodschappenlijstje en het juiste gereedschap maakt dat we deze klus overzichtelijk en zonder vergeten onderdelen, of het gebrek aan het juiste gereedschap, kunnen uitvoeren:

Dakluik
Kit (bij voorkeur een kit die zacht blijft en niet lijmt, een butylkit bijvoorbeeld)
Kit spuit
Schilders tape
Decoupeerzaag
Metaal vijl
(Accu)boormachine
Rolmaat of duimstok
Stofzuiger
Eventueel rvs schroefjes voor het vastzetten van het luik, indien die niet meegeleverd zijn

Gebruikt géén lijmende kit, dat maakt het namelijk onmogelijk om het luik er heel uit te krijgen mocht er onverhoopt toch een lekkage aanwezig zijn. Kies dus voor een kit die zacht blijft en niet lijmt, een butylkit van een willekeurig merk zal prima voldoen.

Opmeten en voorbereidenmeetlint
Voordat je begint : dek het bed af met een oude deken of laken, dat scheelt een hoop onrustige nachten door zaagsel
en boorspanen in het bed… Ook dien je de plaats van je nieuwe dakluik goed op te meten en af te tekenen, het zou zonde zijn als je nieuwe dakluik precies in je nachtlampje uitkomt…

Sommige camperdaken zijn voorzien van houten latjes tussen de isolatie ter versteviging van het dak. Meet dus goed aan de binnenzijde waar het luik moet komen en teken desnoods met een potlood de zaagmaat aan de binnenzijde van de camper op het plafond.

Jammer genoeg kun je nergens zien waar die latjes zitten dus soms ontkom je er niet aan het feit dat je precies door zo´n latje heen moet zagen. Hier is niets aan te doen, maar een goed vastgeschroefd en gekit dakluik neemt de sterkte van het latje wel weer over zodat dit probleem vanzelf wordt opgelost.

De zaag er in!

borenWe gaan eerst boren. Boor in één van de hoeken een gat dat groot genoeg is om straks het zaagblad van de decoupeerzaag door te kunnen steken.

 

De meeste camperdaken zijn niet bepaald geschikt om over heen te lopen, dus leg er een grote plaat triplex of zo met een deken eronder op het dak van je camper zodat het je gewicht verdeeld wordt en er geen onnodige krassen op het dak worden gemaakt.

Op het dak aangekomen teken je vanuit het reeds geboorde gat de zaagmaten van het dakluik ook over op het dak. Let daarbij goed op dat het luik netjes recht en evenwijdig aan de zijwanden van de camper komt te liggen.

Vervolgens komt het dan echt op het zagen aan. Nadat het gat gezaagd is pas je het luik er in. Past
dit zonder forceren goed in het gat, dan kun je de randen afbramen met een metaalvijl. Nu het “vuile” werk is gedaan kan de stofzuiger er bij worden gehaald om de rommel op te ruimen.

zagen     IMG_3860_450x600

Tips voor net zaagwerk

  • zaagbladNeem bij voorkeur een zaagblad dat voor metaal geschikt is, de kleinere tandjes zullen het materiaal beter doorzagen in plaats van veel te beschadigen.
  • Het makkelijkste zagen gaat als je op elke hoek een gat boort. Als dat van buiten naar binnen gebeurt, boor dan rustig zodat aan de binnenzijde de plafondbekleding niet scheurt.
  • Plak aan de buitenkant op het dak buiten langs de afgetekende lijntjes ruim schilderstape, dat voorkomt dat de voet van de decoupeerzaag krassen achter laat in de lak op het dak. Wees voorzichtig met ducktape, dat plakt soms zo goed dat het langs de zaagsnede bladder de verf los kan trekken. Verwijder de schilderstape van het dak zodra je klaar bent met zagen en vijlen.

De constructie verstevigen
Afhankelijk van de constructie van de camper en de plaats van het dakluikverstevigen kan het nodig zijn om de rand van het gezaagde gat te verstevigen. Dit kan het geval zijn als je tijdens het zagen een bestaande verstevigingsbalk hebt doorgezaagd.

Hiervoor maak je een raamwerk van 4 houten balkjes die je tussen de binnen- en buitenwand van het dak plaatst.
Het kitten en plaatsen van het luik
Dit gaat het makkelijkste op het luik zelf, leg het luik dus ondersteboven op een tafel en breng ruim kit aan rondom het luik in de gehele rand.
Een goede kitspuit maakt het verdelen van de kit makkelijker, en als je koker kit eerst een half uur in een bak heet water legt is de de kit een stuk beter te bewerken.

Als je het luik hebt afgekit kun je het in het aanwezige gat in het dak drukken, let daarbij goed op de stroomlijn van het dakluik en daarbij dus op de plaatsing ten opzichte van de rijrichting van de camper.
Het monteren en kitten van het dakluik
Schroef het luik rondom vast, sommige luiken moeten met een heleboel schroefjes van buiten vastgezet worden, andere met maar 4 schroeven aan de binnenzijde.

Nadat het luik goed is vastgezet kan de eventueel overtollige kit met een water/ zeepsop mengel verwijderd worden.  Plaats dan de afwerklijst aan de binnenzijde, daaraan zit over het algemeen ook het hor vast zodat je camper muggenvrij blijft.
Klaar! 
Proficiat, je nieuwe dakluik is gemonteerd! Op een mooie heldere avond kun je nu vanuit je bed genieten van de frisse buitenlucht en de krekels.

IMG_3862_800x600        IMG_3863

 

Dit artikel is ook geplaatst op de campersite: http://www.campersite.nl/dakluik-plaatsen/#artikel